Rzodkiewki
Za to warzywem godnym opowiedzenia jest rzodkiewka. Jest ona rośliną występującą obecnie jedynie w uprawie. Niegdyś jej pojawianie się w sklepach wiązało się z nadejściem wiosny. Wartość energetyczna 100 g rzodkiewek to zaledwie 16 kcal. W rzodkiewkach odnajduje się witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i pantotenowy. Jest bogatym źródłem potasu (223 mg/100 g) oraz innych składników odżywczych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, selen. Składniki odżywcze zawarte w korzeniu rzodkiewki stymulują procesy krwiotwórcze w organizmie, układ trawienny. Równocześnie obniżają nadmiar kwasów żołądkowych, zapobiegają niestrawności i likwidują zgagę. Spożywanie rzodkiewki pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo na mikroorganizmy obecne w przewodzie pokarmowym. Rzodkiewek powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także na zapalenie wątroby i nieżyt jelit.