Warzywa i owoce

Strona poświęcona warzywom i owocom

Awokado

Pierwszym owocem o którym wspomnę będzie awokado. Jest owocującym wiecznie zielonym drzewem występującym w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Jest stosunkowo kalorycznym owoce, dostarcza bowiem blisko 221 kcal. Zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B7, C, K, kwas pantotenowy. Minerały obecne w awokado to głównie wapń, potas i fosfor. Warto zwrócić uwagę, iż owoc ten ma dużą jak na owoc zawartość tłuszczów w tym decydujący udział stanowią tłuszcze jednonienasycone. Awokado ma dobroczynny wpływ na pracę serca oraz krążenie krwi. Posiada też właściwości łagodzący podczas tzw. napięcia przedmiesiączkowego. Łagodzi również stres i może być stosowane przy leczeniu niepłodności kobiet i mężczyzn. Jego duża zawartość tłuszczów wiąże się właściwościami przeciwutleniającymi, co chroni organizm przed chorobami serca, wylewami krwi do mózgu oraz nowotworami. Posiada też dobroczynne działanie na skórę, składniki odżywcze zawarte w awokado (np. witaminy A i E) pobudzają syntezę kolagenu, odpowiadającego za młody i świeży wygląd cery. Można je stosować również w formie maseczek. Nie tylko owoc awokado wywołują silne działanie na organizm człowieka. Swoje zastosowanie znalazły też liście, kora oraz nasiona tych roślin. Liście i kora mogą pobudzać menstruację, a nawet wywołać aborcję, mają działanie wiatropędne, łagodzą kaszel, niedrożność wątroby. Olej z pestek awokado, wykazujący działanie trujące dla zwierząt, ma wysoce odżywcze działanie na skórę, dodatkowo poprawia wzrost włosów.