Warzywa i owoce

Strona poświęcona warzywom i owocom

Banany

Drugim owocem godnym wspomnienia jest banan. Owoce te są przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Występuje ich około 80 gatunków, spośród których tylko część dostarcza jadalnych owoców. 100 g produktu dostarcza 89 kcal (373 kJ), ok. 1 g białek, 23 g węglowodanów, 2,6 g błonnika oraz 0,3 g tłuszczu. W owocach bananów znajdziemy wiele pożytecznych składników odżywczych. Wśród witamin góruje witamina C (8,7 mg w 100 g owocu), następnie witamina PP (0,67 g/100g) oraz B6 i B5 (po ok. 0,35 g/100g). Inne witaminy jakie znajdują się w owocach banana w mniejszych ilościach to witaminy: B1, B2, B11, A, E, K. Ze względu na bogactwo składników odżywczych banany mają duże znaczenie prozdrowotne, a ze względu na rzadkość występowania alergii po jego spożyciu, owoc ten jest jednym z pierwszych podawanych niemowlętom. U osób dorosłych wspomaga i chroni układ krążenia ze względu na wysoką zawartość potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Owoce zawierają również pektyny, które obniżają poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Banany wpływają także na pamięć i koncentrację dzięki obecności magnezu, przypisuje się im również dobroczynny wpływ na samopoczucie i zdrowy, mocny sen ze względu na zawartość tryptofanu – aminokwasu niezbędnego do syntezy dobroczynnej serotoniny.